Johnossi - En ömsesidig vänskap blir ömsesidig musik.


Att ta ut Johnossi's komponenter är mycket enkelt och receptet ser ut så här:

  • En tydlig och nästintill atmosfärisk röst
  • Ett innovativt gitarrspelande med stor variation
  • En slagverkare av världsklass
Kanske inte ser mycket ut på papper. Men Johnossi lyckas ändå förmedla sin underbara musik till oss vanliga dödliga, på ett sätt som inte borde vara möjligt.

John Engelbert och Oskar "Ossi" Bonde var endast 12 respektive 15 år gamla när de träffades för första gången och spelade till en början i varsitt band. År 2004 formade en duo och efter det började framgångarna. Allt som behövdes var 3-4 livespelningar innan de lyckades få sitt första skivkontrakt som ledde till debutalbumet Johnossi. Ett välkomponerat debutalbum där John flitigt använder sig av sin fingerfärdighet med högerhanden och sedan plötsligt experimenterar med tungt distortion. Detta hör man bäst i den mycket populära låten Man Must Dance.

Uppföljaren kom två år senare med albumet All they ever wanted som levererade. Deras popularitet ökade, men detta inte bara pga det nya albumet, utan också pga ryktena om deras otroliga liveframträdanden började florera. Albumet följde samma bana som det föregående, med låtar som Bobby och Party With my Pain, en blandning av lite lugnare låtar och kraftiga muskelpaket.

Inför det senaste albumet Mavericks så hade iallafall jag hoppats på ännu en dimension i albumet, jämfört med tidigare skivor. Men Johnossi fortsätter mer eller mindre på samma spår, vilket kanske är lite tråkigt, men samtidigt så är det svårt för ett tvåmanna band att utforska så mycket mer. Albumet är inspirerat av Johns sömnproblem som han tidigare led utav - Bed on Fire samt Sickness.

Rent livemässigt så säger min kollega Viktor att Johnossi blivit mer mognare med tiden och energin på scen har sjunkigt allteftersom de blir äldre och deras publik större och bredare. Fler lugnare låtar armbågar sig in i deras setlist medan en del kraftpaket tvingas ut. Jag kan nog inte uttala mig och saken eftersom jag bara sett Johnossi live vid ett tillfälle - men inser att Viktor nog har rätt.

Johnossi's musik skulle nog - rent musikmässigt - inte lida speciellt mycket av att en bassist skulle gå med. Men framgångsmässigt skulle det absolut påverka. Johnossi är där de är idag pga att de endast består av två personer, och samtidigt lyckas leverera så pass mycket


// Alexis

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0