Doktor Kosmos - Sveriges mest missförstådda band

Första intrycket av Doktor Kosmos kan lätt tolkas som "HAHA vilket skojigt band! Precis som Onkel Konkel!" (Öje Brandelius, frontfiguren i bandet har själv beklagat sig över just den liknelsen). Men det är just vad det är, första intrycket. Efter någon timmes lyssning och analysering av de olika albumen så kan man se hur deras melodiska popsånger är varsamt inbäddade i texter som handlar om social orättvisa, sexism och många olika politiska åsikter.

Själv tycker jag att Doktor Kosmos är ungefär som att lyssna på en saga. Typ som när jag i 4-5 års åldern, tidigt på morgonen satt i soffan i vardagsrummet invirad i mitt täcke och kunde välja och vraka ur en röd plastlåda fylld med kassettband innehållande magiska sagor. Doktor Kosmos diskografi symboliserar flera sådana här röda magiska kassettbandslådor.

Doktor Kosmos är så mycket mer än bara knasiga texter och poppiga melodier. Deras tidiga album anspelar mycket på högstadie- och gymnasieperioden. Ett exempel är låten Böghockeyns dag som nog de flesta kan förstå innebörden utav. Doktorn Knark är en återkommande karaktär genom hela bandets diskografi. Doktor Knark används i alla låtar som handlar om just knark och ofta att han knarkar för att samhället har "tvingat" honom.

Det unga och tidiga Doktor Kosmos hade en vi-skiter-i-allt-och-går-vår-egen-väg attityd. Låtnamnen från första plattan säger allt. Seriöst är Värdelöst, Rymdemannen, Blåvita flingor, osv. Attityden kom att tyna bort lite mer för varje album. Men det mest märkbara skiftet var när de släppte skivan Hallå? tre år efter totalfloppen Ett enkelt svar. De har börjat inse hur missförstådda de faktiskt är. I Doktor kosmos skriver ett öppet brev till sina fans ställer sig Öje på talarpodiet i förtvivlan och mer eller mindre ber sina "Onkel Konkel-fans" att dra åt helvete. Hallå? känns som en pånyttfödelse där de får tillbaka sitt gamla pop-stuk och perfekta texter. Hela plattan handlar egentligen om hur de har skrivit skivan och att de tar strid igen. Till skillnad från Ett enkelt svar där det känns som om hela plattan egentligen mest handlar om Öjes liv så handlar Hallå? om Doktor Kosmos istället, så som det ska vara och alltid borde.

Jag hoppas verkligen att Doktor Kosmos fortsätter sagan i samma anda och kan hålla ihop. Jag tror att Doktor Kosmos bara kommer få det svårare och svårare att nå fram till sina fans om man tittar på hur musikvärlden ser ut idag med all skivbolagsdiktatur.



- Vik

Kommentarer
Postat av: Anonym

Välja och vraka, själv hade man en VHS med Jönssonligan som man spelade sönder. Btw - överväg min comeback, det lär gynna oss båda.

//Buttcheak

2010-08-21 @ 13:34:03
Postat av: Viktor

hah, det hade jag också! ;)

2010-08-21 @ 13:38:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0